donderdag 19 mei 2011

Het tweede Werk van Barmhartigheid

Werksterbijen doorlopen in hun -zesweekse- leven een heel takenpakket.

Eenmaal een bij is 'geboren' (of liever het wasplaatsje kapot knabbelt, totdat er plots twee voelsprieten en een grijs bijtje naar buiten komen) gaat ze op schooi naar wat nectar om op krachten te komen.

En vanaf dan begint haar blitzcarrière:

In de eerste drie weken evolueert ze van poetsvrouw naar kinderverzorgster, daarna wordt ze metselaar, rekkenvuller en buitensmijter.

Veel werkervaring, polyvalent en multifunctioneel en dat doet ze dus bovendien nog eens allemaal uiterst efficiënt en effectief...de codewoorden en de natte droom van elke Vlaamse werkgever.

De volgende drie weken strekt ze haar vleugels uit en gaat ze op zoek naar nectar, stuifmeel, propolis en water. Vooral dat laatste vraagt veel energie en daarom is het goed voor het bijenvolk wanneer er een waterbron in de nabijheid is.

In Gent aan water geen gebrek, maar tot nu toe hadden we er geen idee van hoe en waar de bijen water gingen zoeken. Tot er plots honingbijen werden gesignaleerd in de vijver van het Pierkespark.


De algen in de vijver zijn verzadigd van water en zorgen ervoor dat ons madammen zonder verzuipingsgevaar hun dorst en dat van de rest van de kast kunnen lessen.

In imkertaal is dit de bijenkroeg, nu ook nog een imkerkroeg in de Bruugse Puurte.

Geen opmerkingen: