donderdag 21 april 2011

les 1: laat uw roker niet thuis staan

Kasten rondzetten in de stad is een ding, maar dan moet je er ook aan denken om alle materiaal altijd en overal mee te hebben.

: )

Gisteren, volle middag en in de stralende zon op een dak in de Burgstraat. Alle materiaal naar boven gesleept, pak aan, tabak bij en op het moment dat ik die wil aansteken, merk ik dat een essentieel instrument nog thuis staat...


...de beroker. Dit spacy ding is redelijk essentieel als je de bijenkast opendoet en daar een klein uurtje in staat te roefelen.

Een van de manieren waarop bijen communiceren, is via geurstoffen. Op het moment dat de kast wordt verstoord, begin de bijen een 'alarm'-geur te verspreiden, dat de hele kast aansteekt. Het gezoem gaat omhoog en er wordt een aanvalsoffensief ingezet tegen de indringer: de verdedigende werksters beginnen rond je hoofd te cirkelen en met hun poep vooruit te zoeken naar een plekje huid waar ze hun angel in kunnen achterlaten. En die angel verspreidt nog een veel sterker geursignaal dat zegt 'hier steken!', waardoor deeltjes van je pak, je handschoenen of -met een beetje pech- je vel na een tijdje een cactuseffect verkrijgen.

Met een beroker kun je dat ietwat beperken door die signalen te verstoren met rook... maar dan mag die natuurlijk niet thuis blijven staan

Geen opmerkingen: