donderdag 8 maart 2012

Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Een stilte van september tot maart, blijkbaar had de imker een winterslaap nodig…
[grote geeuw]
En  de bijen?
Die zitten in wintertros.
Eens alle darren uit de kast zijn gezet, de laatste bloeiers leeg gezogen en de temperaturen een flinke tik gezakt, kruipen alle bijen heel dicht op mekaar, met de koningin in het midden.
De hele dag door is het een gekrioel van jewelste, waarbij de warme binnenste bijen naar de buitenkant wriemelen, daar wat honing halen uit hun zeshoekige voorraadkastjes, afkoelen, maar door de honing weer energie krijgen om nog meer te wriemelen. Zo wriemelen ze zich warm en wordt de rest van de tros mee warm gewriemeld.
Je zou het er zelf bijna warm van krijgen.
Tijdens die winterperiode komen de bijen niet of amper buiten, en blijven ook de achterlijfsegmenten stevig op elkaar om de kast niet te bevuilen (u leest het goed: een paar maanden geen bezoekjes aan de grote wc).
Je zou voor minder blij zijn dat het lente wordt.
Ondertussen is het voor de imker een van de spannendste momenten van het jaar: hoeveel volkjes hebben de winter overleefd? En in welke staat? Nog even aftellen tot de eerste warme dagen voor de voorjaarscontrole.
Maar vrijdag heb ik de eerste bloeiende boom gezien en  zaterdag zag Marijn de eerste verdwaalde bij…
…na lente

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Liesbeth

De school waar ik lesgeef (hartje Gent, Nederkouter)zoekt voor op haar dak(en )enkele bijenvolken. Vorig jaar hoorde ik van jullie initiatief: fantastisch! Niet alleen voor de bijen, maar ook voor onze stadskinderen. Kun je contact opnemen met mij?

Rik Vandecasteele
r_vdcasteele@yahoo.com