woensdag 31 augustus 2011

Darrenslacht


Het klinkt als een of andere veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog... De darrenslacht is het teken dat het bijenseizoen op zijn eind loopt en onze dames zich aan het voorbereiden zijn op een gezellig winteronderonsje... zonder mannen.

In de bijenkast heb je drie verschillende soorten bijen:
  • Hare majesteit madam de koningin, die de hele godganse dag eitjes legt
  • Een paar tienduizend werksterbijen 
  • En van het voorjaar tot de late zomer de darren, die dikke, brommende en ietwat lompe mannetjesbijen die er enkel zijn in het geval er ooit eens een koningin moet worden bevrucht, maar het grootste deel van de tijd vooral lui zitten te wezen en zich laten vol steken met kostbare honing.
Van het voorjaar tot de late zomer dus...

Daarna breekt de periode aan voedselbronnen schaarser worden en onze amazones niet meer geneigd zijn die nietsnutten zomaar te voederen. In die late zomer gaan onze dierbare darren niet vanzelf dood, maar worden ze daarbij een lustig handje geholpen door hun zusjes.

De werksterbijen drijven de darren de dan ijverig de kast uit. Door de kou en gebrek aan voedsel, geven die er het loodje aan. En als ze durven weerstand te vertonen, nemen de kleine werksterbijen de grotere darren zonder problemen in een dubbele nelson om ze van de vliegplank af te gooien.

Hieronder de darrenslacht in volle actie

























vrijdag 19 augustus 2011

Les 2 (telefonisch): hoe vang ik een zwerm?

Elke imker krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken: een zwerm. Het woord op zich klinkt al poëtisch.

In feite is een zwerm de echte voortplanting van een bijenvolk: de bijen worden zodanig talrijk dat de geurstoffen van de koningin niet meer alle bijen bereiken. Het volk wordt 'zwermdriftig': ze dwingen de koningin enkele eitjes te leggen in speciale traanvormige cellen. Nadat het eitje een larve is geworden, krijgt het drie dagen supervoedsel en worden de koninginnencellen afgesloten. Een deel van de bijen slurpt zich vol honing en hare oude koninklijke hoogheid onderneemt de tweede vlucht uit haar leven met een deel van het volkje om een nieuwe kolonie op te starten, terwijl de nieuwe koningin de oude kolonie overneemt.

Voor een imker betekent dit een gemakkelijke manier om een nieuw volkje te verkrijgen (als hij zijn zwerm te pakken krijgt) en/of een verlies van een deel van zijn honing, omdat de vertrekkende bijen ermee aan de haal gaan.

Het zwermschepnet lag dus al een tijdje klaar, voor het geval een oproep zou komen. En ergens begin juli leek het eindelijk zo ver: de paters Karmelieten uit de Burgstraat zaten met een zwerm. In een handomdraai werd alle imkermateriaal bij mekaar gepakt en een kwartier later stonden we in de prachtige abdijtuin te kijken naar...een wespennest.

Twee dagen later volgde opnieuw een mailtje: in een oude compostbak in Mariakerke zat een bijenzwerm. Volgens de eigenaars van de compostbak zaten er raten in, dus waren we er deze keer van overtuigd dat we er een volkje bij hadden. Maar eenmaal ter plaatse bleek het te gaan om...een hommelnest.

Toen mijn zus enkele dagen later belde dat er een bijenzwerm in haar tuin zat, was ik niet onmiddellijk overtuigd, maar haar beschrijving 'een bolvormige tros met heel veel bijen in een boom', deed alle twijfel wegsmelten.




Alleen ligt de Westhoek niet naast de deur en zij kwamen de volgende dag toch richting Gent...

"Zus, [ik heb dit zelf nog nooit gedaan en weet het alleen van horen zeggen, maar dat zeg ik hier even niet], het is helemaal niet zo moeilijk. De bijen zitten vol honing en zijn dus niet zo agressief. Je zorgt gewoon dat je met zijn tweeën goed bent ingepakt, dan houdt de ene een doos onder de zwerm, terwijl de andere een flinke duw aan de tak geeft, en normaalgezien vallen ze dan mooi in de doos. En als je maar een deeltje hebt, maar de koningin zit erin, dan volgen de anderen wel vanzelf."

Zo gezegd, zo gedaan...Ik hoorde anderhalf uur niets, maar daarna volgde het bericht dat het was gelukt en de volgende dag kwam de zwerm aan in Gent, samen met de foto's...




dinsdag 16 augustus 2011

Kiekeboe

© Karl Van Ginderdeuren

Stadsimkers waren even op fietsvakantie...


... maar vliegen er nu weer in.

Binnenkort weer nieuwtjes over honing oogsten, honing inpotten, zes verdiepingen suiker slepen en lessen 'zwermen vangen' over de telefoon...